Archive for the ‘Blog’ Category

Di artikel yang lepas, saya ada kongsikan beberapa teknik untuk ibu bapa beri stimulasi bahasa anak di rumah. Macam mana semua dah cuba? Kalau dah cuba, alhamdulillah teruskan lagi yang tambah tabung vokab anak.

Ramai ibu bapa yang tanya pada saya, 

“Teacher, mainan apa yang sesuai untuk ajar anak?”

Sebenarnya, apa-apa mainan pun sesuai digunakan untuk ajar anak. Apa yang penting adalah apa yang kita ajar dan input yang diberi semasa bermain dengan anak. Hari ini saya nak share satu aktiviti mudah yang ibu bapa boleh buat di rumah untuk beri input bahasa kepada anak. 

→ Read more

Sejak akhir-akhir ni, saya dapat banyak soalan daripada ibu bapa yang bertanyakan tentang isu anak lambat bercakap ataupun dikenal sebagai speech language delay. Pertama sekali, saya ingin puji ibu bapa, Tahniah kerana anda ambil berat dan alert tentang perkembangan pertuturan anak. Antara soalan yang saya kerap dengar,

“Teacher, anak saya dah dua tahun, tapi tak bercakap lagi.”

“Anak saya suka main sorang-sorang, macam mana saya nak ajar anak bercakap”

Saya kongsikan jawapan saya di sini agar dapat memberi manfaat kepada lebih ramai ibu bapa di luar sana. Anak berusia dua tahun tapi masih belum menggunakan perkataan. Hal yang pertama perlu kita selidik adalah, adakah anak itu mempunyai vokab yang mencukupi untuk mula bercakap?

Menurut kajian, anak berusia 1 tahun sepatutnya telah memahami lebih kurang 50 perkataan; usia 3 tahun 1000 perkataan dan pada usia 5 tahun, anak sepatutnya telah memahami lebih kurang 10,000 perkataan. Kajian juga mengatakan, anak perlu mempunyai sekurang-kurangnya 50 perkataan yang difahami sebelum anak bersedia menghasilkan satu perkataan pertama. (Shipley & McAfee, 2015)

→ Read more

Mar 23

GAJET MEMBERI KESAN BURUK KEPADA KEMAHIRAN MOTOR HALUS?

Penggunaan gajet seperti tablet, iPad, dan telefon pintar mahupun laptop skrin sentuh tidak asing lagi dalam kalangan kanak-kanak pada zaman sekarang. Jika diperhatikan sekeliling, kebanyakan kanak-kanak semuanya tahu untuk menggunakan gajet. Malah ada ibu bapa yang membelikan gajet seperti iPad dan telefon pintar skrin sentuh bagi setiap anaknya. Tidak dapat dinafikan sesetengah ibu bapa berasa risau dengan pertumbuhan teknologi yang semakin pesat dan tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam arus perkembangan ini. Alhamdulillah, rata-ratanya semakin ramai ibu bapa sekarang semakin ramai ibu bpa yang sedar penggunaan gajet untuk kanak-kanak tanpa kawalan boleh menyebabkan kelewatan perkembangan terutamanya perkembangan bahasa dan pertuturan. Namun, tahukah ibu bapa bahawa pendedahan awal gajet kepada kanak-kanak juga boleh memberi kesan negative pada kelewatan perkembangan kemahiran motor halus kanak-kanak?

Ada ibu bapa datang dan mengadu kepada saya,

Teacher, kenapa anak saya dah umur 6 tahun tapi belum pandai pegang pensel dengan betul?

GAJET DAN TULISAN TANGAN

Tahukah ibu bapa bahawa penggunaan gajet skrin sentuh memberi kesan negatif kepada pegangan pensil dan tulisan tangan anak-anak? Hasil kajian yang diterbitkan dalam Physical & Occupational Therapy in Pediatrics mendapati 40 kanak-kanak di bawah usia 5 tahun yang menggunakan gajet mengalami kelewatan dalam perkembangan kemahiran motor halus. Mereka menghadapi kesukaran untuk memegang pensel dengan betul disebabkan oleh tangan yang tidak kuat dan ketidakcekapan tangan (hand dexterity).

ihsan google

Kelewatan dalam perkembangan ini seterusnya mempengaruhi tulisan tangan kanak-kanak. Otot-otot yang diperlukan untuk menulis secara semula jadinya berkembang melalui aktiviti seperti menguli doh, mengorek pasir dan menggunting. Namun, dengan penggunaan gajet, otot-otot ini tidak digerakkan dan menyebabkan kelewatan dalam perkembangan kemahiran motor halus.

GAJET DAN MANIPULASI OBJEK

“Teacher, anak saya masih tak pandai nak butang baju sendiri la.”

Kata-kata di atas sering saya dengar daripada para ibu bapa. Jawapan saya mudah saja. Kanak-kanak tersebut masih belum mempunyai asas yang kukuh dalam kemahiran motor halus. Masa mereka yang banyak dihabiskan dengan tap dan swipe skrin gajet menyebabkan mereka tidak banyak menggerakkan jari-jemari mereka untuk mengukuhkan lagi kemahiran motor halus. Oleh itu, ibu bapa disarankan untuk banyakkan aktiviti kemahiran motor halus dengan anak-anak seperti menyusun lego dan memasukkan benda kecil seperti guli ke dalam botol untuk membantu anak-anak menggunakan kemahiran motor halus mereka.

PERHATIAN!

Kajian menunjukkan kanak-kanak yang terdedah dengan penggunaan gajet melebihi dua jam sehari mempunyai kemahiran motor halus yang lemah berbanding kanak-kanak sebaya mereka. Malaysian Dietary Guidelines menyarankan penggunaan gajet dalam kalangan kanak-kanak tidak melebihi dua jam setiap hari. Namun, penggunaan gajet bagi kanak-kanak di bawah umur dua tahun adalah tidak digalakkan.

BIODATA PENULISCik Wan Syaidatul Azera Wan Azeland; Occupational Therapist. Graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM). Kini berkhidmat sepenuh masa di Excel Qhalif . Beliau merupakan sebahagian tenaga pengajar di kelas Excel Qhalif Playgroup Xtra dan sesi Excel Occupational Therapy.

Tahniah buat ibubapa yang berjaya menghantar anak ke sekolah. Rasa cepat sungguh masa berlalu. Namun disebaik kegembiraan yang kita rasai, ada sebahagian anak-anak yang tidak berjaya memasuki sekolah atau tadika atas beberapa sebab.

Saya menulis ini bukan ingin menunding jari pada sesiapa, tetapi saya ingin kongsikan apa yang perlu ibubapa lakukan sebelum anak kita di ‘reject’ daripada mana-mana sekolah.

→ Read more

Sudah lama saya tidak menulis. Alhamdulillah minggu ini saya berkelapangan sedikit untuk  berkongsi  info buat bacaan ibubapa. Anak lambat bercakap bukan lagi perkara asing di zaman ini. Sebagai ibubapa kita perlu peka dengan perkembangan dan kebolehan bahasa anak kita. Bagi ibubapa yang ingin merangsang anak bertutur, sebaiknya anda perlu ketahui tahap komunikasi mereka terlebih dahulu.  Untuk tujuan tersebut, saya cadang dapatkanlah nasihat dari pakar (Speech Language Therapist-SLT) di hospital atau di pusat terapi di Excel Qhalif.

Walau bagaimanapun merangsang anak bercakap adalah satu kemestian, tidak kira apapun tahap kebolehan komunikasi mereka mahupun umur. Sekiranya anak anda hanya boleh sebut sepatah perkataan sahaja. Rangsang mereka  membina ayat pendek terlebih dahulu seperti 2 patah atau 3 patah perkataan. Begitu juga jika mereka hanya boleh memberi bahasa badan (body gesture) atau pointing; rangsanglah mereka untuk mengenali dan menyebut satu persatu perkataan. Jangan gelojoh dan memaksa mereka.

→ Read more

open

KAMI SUDAH BEROPERASI.
Mulai 4hb Mei 2020 kami telah beroperasi. Sekiranya ada sebarang pertanyaan, Tuan / Puan boleh hubungi kami ditalian 013-361 9918 atau klik bawah untuk Whatsapp kami.