Posts Tagged ‘anak lambat bercakap’

Di artikel yang lepas, saya ada kongsikan beberapa teknik untuk ibu bapa beri stimulasi bahasa anak di rumah. Macam mana semua dah cuba? Kalau dah cuba, alhamdulillah teruskan lagi yang tambah tabung vokab anak.

Ramai ibu bapa yang tanya pada saya, 

“Teacher, mainan apa yang sesuai untuk ajar anak?”

Sebenarnya, apa-apa mainan pun sesuai digunakan untuk ajar anak. Apa yang penting adalah apa yang kita ajar dan input yang diberi semasa bermain dengan anak. Hari ini saya nak share satu aktiviti mudah yang ibu bapa boleh buat di rumah untuk beri input bahasa kepada anak. 

→ Read more

Sejak akhir-akhir ni, saya dapat banyak soalan daripada ibu bapa yang bertanyakan tentang isu anak lambat bercakap ataupun dikenal sebagai speech language delay. Pertama sekali, saya ingin puji ibu bapa, Tahniah kerana anda ambil berat dan alert tentang perkembangan pertuturan anak. Antara soalan yang saya kerap dengar,

“Teacher, anak saya dah dua tahun, tapi tak bercakap lagi.”

“Anak saya suka main sorang-sorang, macam mana saya nak ajar anak bercakap”

Saya kongsikan jawapan saya di sini agar dapat memberi manfaat kepada lebih ramai ibu bapa di luar sana. Anak berusia dua tahun tapi masih belum menggunakan perkataan. Hal yang pertama perlu kita selidik adalah, adakah anak itu mempunyai vokab yang mencukupi untuk mula bercakap?

Menurut kajian, anak berusia 1 tahun sepatutnya telah memahami lebih kurang 50 perkataan; usia 3 tahun 1000 perkataan dan pada usia 5 tahun, anak sepatutnya telah memahami lebih kurang 10,000 perkataan. Kajian juga mengatakan, anak perlu mempunyai sekurang-kurangnya 50 perkataan yang difahami sebelum anak bersedia menghasilkan satu perkataan pertama. (Shipley & McAfee, 2015)

→ Read more

Tahniah buat ibubapa yang berjaya menghantar anak ke sekolah. Rasa cepat sungguh masa berlalu. Namun disebaik kegembiraan yang kita rasai, ada sebahagian anak-anak yang tidak berjaya memasuki sekolah atau tadika atas beberapa sebab.

Saya menulis ini bukan ingin menunding jari pada sesiapa, tetapi saya ingin kongsikan apa yang perlu ibubapa lakukan sebelum anak kita di ‘reject’ daripada mana-mana sekolah.

→ Read more

Sudah lama saya tidak menulis. Alhamdulillah minggu ini saya berkelapangan sedikit untuk  berkongsi  info buat bacaan ibubapa. Anak lambat bercakap bukan lagi perkara asing di zaman ini. Sebagai ibubapa kita perlu peka dengan perkembangan dan kebolehan bahasa anak kita. Bagi ibubapa yang ingin merangsang anak bertutur, sebaiknya anda perlu ketahui tahap komunikasi mereka terlebih dahulu.  Untuk tujuan tersebut, saya cadang dapatkanlah nasihat dari pakar (Speech Language Therapist-SLT) di hospital atau di pusat terapi di Excel Qhalif.

Walau bagaimanapun merangsang anak bercakap adalah satu kemestian, tidak kira apapun tahap kebolehan komunikasi mereka mahupun umur. Sekiranya anak anda hanya boleh sebut sepatah perkataan sahaja. Rangsang mereka  membina ayat pendek terlebih dahulu seperti 2 patah atau 3 patah perkataan. Begitu juga jika mereka hanya boleh memberi bahasa badan (body gesture) atau pointing; rangsanglah mereka untuk mengenali dan menyebut satu persatu perkataan. Jangan gelojoh dan memaksa mereka.

→ Read more

Mendidik anak zaman sekarang tidak sama dengan waktu kita dahulu. Kalau dahulu kita boleh berlari bebas depan rumah. Naik basikal dengan rakan-rakan; jatuh dan terluka dilutut. Menangis dan ketawa. Ibu datang dengan rotan menjemput balik.

Manakala anak hari ini, tiada lagi komuniti sebegini. Kalau dilepaskan bebas, di takuti pula keselamatannya terancam. Kereta banyak begitu juga dengan isu sosial seperti jenayah. Keterbatasan ini membuat kita tiada pilihan lain kecuali membiar anak bermain hanya di dalam rumah.

→ Read more

open

KAMI SUDAH BEROPERASI.
Mulai 4hb Mei 2020 kami telah beroperasi. Sekiranya ada sebarang pertanyaan, Tuan / Puan boleh hubungi kami ditalian 013-361 9918 atau klik bawah untuk Whatsapp kami.