Posts Tagged ‘autisme’

“Anak saya boleh bercakap, tapi tak boleh jawab soalan” “Anak saya ada words, tapi sangat limited” “Anak saya pandai cakap, tapi pendek-pendek” “Kalau dia main sorang-sorang dia cakap, tapi kalau saya tanya dia tak jawab”

Persoalan tersebut kedengaran familiar? Atau mungkin itu jugalah yang berlegar-legar di fikiran anda? Sebagai Speech Therapist, itu adalah antara beberapa keluhan dan persoalan yang sering kami hadapi tatkala berdepan dengan parents kepada anak yang mengalami masalah komunikasi.

Sedar atau tidak secara realitinya ramai parents di luar sana membiarkan anak-anak mereka berkawan rapat dengan gajet. Kini dalam era yang serba canggih dan moden, tidak dapat dinafikan memang dunia anak-anak kita lebih terjerumus kepada dunia robot (a.k.a  gajet). Pendedahan kepada tablet, handphone, computer dan tv kepada anak-anak telah menjadi satu kebiasaan pada masa kini. So, jika terlihat anak-anak kecil memegang handphone atau tablet di tangan mereka—bukan satu situasi yang mengejutkan. Malah ramai mengatakan ianya NORMAL pada masa kini.

→ Read more

Sebagai seorang guru dan terapis kepada kanak-kanak autism, saya berasa sangat bangga sekiranya apabila saya berbual-bual dengan sesiapa mengenai skop kerjaya saya dan mereka mengetahui tentang autism. Ini bermaksud kesedaran mengenai autism sudah semakin meluas di Malaysia, alhamdulillah. Ini adalah satu petanda yang sangat baik dan insyaAllah sekiranya semakin meluas kesedaran, semakin luas juga penerimaan masyarakat terhadap anak-anak istimewa ini.

“Autisme tu yang selalu kepak-kepakkan tangan tu kan?”

“Kanak-kanak autism ni kan selalu tantrum…”

“Dekat sekolah anak saya pun ada kanak-kanak autism ni,.. anak saya cerita diorang suka susun-susun barang..”

“Diorang kan hebat main puzzle..”

Begitulah antara dialog-dialog biasa yang saya dengar dari perspektif mereka yang mengetahui autism dengan hanya mengenal seorang dua individu autism ataupun yang mengenal autism daripada pembacaan dan tidak kurang juga yang mengetahuinya daripada drama dan movie. → Read more

Pernah lihat si manja anda mengibas-ngibas atau mengepak-ngepakkan tangannya secara tiba-tiba (flapping hand)? Atau anda perasan si manja anda selalu menggoyang-goyangkan badannya ke depan ke belakang secara berulang-ulang (body rocking)? Atau mungkin juga yang lebih menakutkan apabila melihat si manja menghantuk-hantukkan kepalanya walaupun pada waktu itu dia bukan di dalam mode tantrum (mengamuk)? Kelakuan-kelakuan ini menandakan anak anda berkemungkinan mengalami gejala self-stimulatory (peransangan kendiri).

Gejala ini kebiasaannya dilihat biasa pada kanak-kanak autistik. Walau bagaimanapun, ingin diingatkan supaya ibu bapa tidak terus melompat pada kesimpulan, “Kanak-kanak itu ada autism kerana dia ada tabiat flapping hand”, kerana gejala self-stimulatory sahaja tidak cukup untuk mendiagnos anak anda dengan autisme. Ini kerana, kanak-kanak normal/tipikal juga kadang-kala tidak terlepas daripada mengalami gejala self-stimulatory.

→ Read more

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang berusia 3 hingga 6 tahun, sudah pastinya mengharapkan anak-anak mereka mengenal huruf a-z, mengenal nombor selain mempersiapkan anak-anak menguasai kemahiran membaca sebelum mereka melangkah ke alam persekolahan. Jika di lihat, ibu bapa kini berlumba-lumba memberi pendedahan awal kepada anak-anak dengan menghantar ke tadika ataupun pusat pembelajaran lain demi memberi pendidikan formal kepada anak-anak supaya mereka tidak ketinggalan berbanding dengan rakan sebaya yang lain.

Apa yang membimbangkan  ibu bapa kini adalah kenapa anak mereka lambat untuk membaca? Sedangkan pada usia 3 hingga 6 tahun  sudah dapat membaca ayat-ayat mudah. Saya sering dihujani pertanyaan daripada ibu bapa di luar sana bagaimana cara yang sesuai untuk mengajar anak-anak membaca dengan cepat. Oleh itu, saya menggunakan kaedah fonetik yang mana kaedah ini merupakan kaedah awal yang paling dekat dengan kanak-kanak. Kaedah fonetik ini adalah kaedah membunyikan huruf-huruf yang dilihat sebelum anak dapat membaca suku kata dan juga membaca ayat-ayat mudah.

→ Read more

Jika orang dewasa mempunyai pekerjaan dan peranan masing-masing di dalam masyarakat, kanak-kanak juga mempunyai pekerjaan mereka tersendiri. Bermain dan meneroka persekitaran mereka adalah peranan dan pekerjaan utama kanak-kanak. Dengan bermain, kanak-kanak membina pelbagai kemahiran utama seperti kemahiran kognitif, motor halus dan kasar, kemahiran interaksi dan sosial dan lain-lain lagi.

Seperti juga orang dewasa yang memerlukan fokus semasa bekerja, kanak-kanak juga memerlukan fokus semasa bermain untuk mendapatkan kemahiran-kemahiran tersebut. Sering kali saya terima aduan daripada ibu bapa berkenaan anak-anak mereka yang terlalu aktif, tidak bertahan lama dalam satu-satu permainan dan mempunyai kecenderungan untuk bertukar-tukar aktiviti dalam masa yang singkat. Kerenah-kerenah anak seperti ini adalah antara tanda-tanda mereka kurang fokus dan berkemungkinan juga boleh membantutkan sesetengah aspek perkembangan mereka. → Read more