Posts Tagged ‘susun barang’

“Anak saya boleh bercakap, tapi tak boleh jawab soalan” “Anak saya ada words, tapi sangat limited” “Anak saya pandai cakap, tapi pendek-pendek” “Kalau dia main sorang-sorang dia cakap, tapi kalau saya tanya dia tak jawab”

Persoalan tersebut kedengaran familiar? Atau mungkin itu jugalah yang berlegar-legar di fikiran anda? Sebagai Speech Therapist, itu adalah antara beberapa keluhan dan persoalan yang sering kami hadapi tatkala berdepan dengan parents kepada anak yang mengalami masalah komunikasi.

Sedar atau tidak secara realitinya ramai parents di luar sana membiarkan anak-anak mereka berkawan rapat dengan gajet. Kini dalam era yang serba canggih dan moden, tidak dapat dinafikan memang dunia anak-anak kita lebih terjerumus kepada dunia robot (a.k.a  gajet). Pendedahan kepada tablet, handphone, computer dan tv kepada anak-anak telah menjadi satu kebiasaan pada masa kini. So, jika terlihat anak-anak kecil memegang handphone atau tablet di tangan mereka—bukan satu situasi yang mengejutkan. Malah ramai mengatakan ianya NORMAL pada masa kini.

→ Read more

Sebagai seorang guru dan terapis kepada kanak-kanak autism, saya berasa sangat bangga sekiranya apabila saya berbual-bual dengan sesiapa mengenai skop kerjaya saya dan mereka mengetahui tentang autism. Ini bermaksud kesedaran mengenai autism sudah semakin meluas di Malaysia, alhamdulillah. Ini adalah satu petanda yang sangat baik dan insyaAllah sekiranya semakin meluas kesedaran, semakin luas juga penerimaan masyarakat terhadap anak-anak istimewa ini.

“Autisme tu yang selalu kepak-kepakkan tangan tu kan?”

“Kanak-kanak autism ni kan selalu tantrum…”

“Dekat sekolah anak saya pun ada kanak-kanak autism ni,.. anak saya cerita diorang suka susun-susun barang..”

“Diorang kan hebat main puzzle..”

Begitulah antara dialog-dialog biasa yang saya dengar dari perspektif mereka yang mengetahui autism dengan hanya mengenal seorang dua individu autism ataupun yang mengenal autism daripada pembacaan dan tidak kurang juga yang mengetahuinya daripada drama dan movie. → Read more

KAMI SUDAH BEROPERASI.
Mulai 4hb Mei 2020 kami telah beroperasi. Sekiranya ada sebarang pertanyaan, Tuan / Puan boleh hubungi kami ditalian 013-361 9918 atau klik bawah untuk Whatsapp kami.