Didiklah anak-anak mengikut ajaran dalam Al-Quran

4 Tahap Mendidik Anak Cara Rasulullah S.A.W

Mendidik anak memerlukan ilmu pengetahuan yang cukup dan seorang ‘role-model’ untuk diteladani. Bagi umat Islam, contoh teladan yang terbaik adalah rasul junjungan yang mulia, Nabi Muhammad S.A.W. Baginda umpama ensiklopedia sebagai penyuluh buat segenap manusia.

Semua anak yang dilahirkan adalah pembawa rahmat dan rezeki buat semua  keluarga. Mereka dilahirkan penuh dengan kelebihan dan keistimewaan. Tiada istilah mereka dilahirkan membawa ‘nasib malang’ atau tidak elok buat kita.

Dilema ibubapa hari ini apabila setiap usaha yang mereka lakukan untuk mendidik anak-anak umpama mencurah air didaun keladi. Tiada apa perubahan positif yang terjadi pada tingkahlaku mereka. Jika tugas sebagai seorang guru di sekolah boleh mendidik beratus-ratus anak murid, tetapi ianya bukan jaminan kita mampu mendidik pada anak sendiri. Tertanya-tanya dimanakah silapnya.

Baik guru, pensyarah mahupun pakar motivasi semuanya adalah manusia biasa. Tiada satu formula yang ideal dalam usaha membentuk anak-anak untuk menjadi orang yang cemerlang. Apa yang terbaik adalah berbalik kepada fitrah dan sunnah yang telah sekian lama diamalkan oleh Rasulullah S.A.W.

4 tahap bagaimana mendidik anak mengikut sunnah Rasulullah s.a.w adalah :

1)   Umur anak-anak 0-6 tahun. Pada masa ini, Rasulullah s.a.w menyuruh kita untuk memanjakan, mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yg tidak berbatas. Berikan mereka kasih sayang tanpa mengira anak sulung mahupun bongsu dengan bersikap adil terhadap setiap anak-anak. Tidak boleh dirotan sekiranya mereka melakukan kesalahan walaupun atas dasar untuk mendidik.
Kesannya, anak-anak akan lebih dekat dengan kita dan merasakan kita sebahagian masa membesar mereka yang boleh dianggap sebagai rakan dan rujukan yang terbaik. Anak-anak merasa aman dalam meniti usia kecil mereka kerana mereka tahu yang anda (ibubapa) selalu ada disisi mereka setiap masa.

2)   Umur anak-anak 7-14 tahun.  Pada tahap ini kita mula menanamkan nilai DISIPLIN dan TANGUNGJAWAB kepada anak-anak. Menurut hadith Abu Daud, “Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan). Pukul itu pula bukanlah untuk menyeksa, cuma sekadar untuk menggerunkan mereka. Janganlah dipukul bahagian muka kerana muka adalah tempat penghormatan seseorang. Allah SWT mencipta sendiri muka Nabi Adam.
Kesannya, anak-anak akan lebih bertanggungjawab pada setiap suruhan terutama dalam mendirikan solat. Inilah masa terbaik bagi kita dalam memprogramkan sahsiah dan akhlak anak-anak mengikut acuan Islam. Terpulang pada ibubapa samada ingin menjadikan mereka seorang muslim, yahudi, nasrani ataupun majusi.

3)   Umur anak-anak 15- 21 tahun. Inilah fasa remaja yang penuh sikap memberontak. Pada tahap ini, ibubapa seeloknya mendekati anak-anak dengan BERKAWAN dengan mereka. Banyakkan berborak dan berbincang dengan mereka tentang perkara yang mereka hadapi. Bagi anak remaja perempuan, berkongsilah dengan mereka tentang kisah kedatangan ‘haid’ mereka dan perasaan mereka ketika itu. Jadilah pendengar yang setia kepada mereka. Sekiranya tidak bersetuju dengan sebarang tindakan mereka, elakkan mengherdik atau memarahi mereka terutama dihadapan adik-beradik yang lain tetapi banyakkan pendekatan secara diplomasi walaupun kita adalah orang tua mereka.Kesannya, tiada orang ketiga atau ‘asing’ akan hadir dalam hidup mereka sebagai tempat rujukan dan pendengar masalah mereka. Mereka tidak akan terpengaruh untuk keluar rumah untuk mencari keseronokkan memandangkan semua kebahagian dan keseronokkan telah ada di rumah bersama keluarga.

4)   Umur anak 21 tahun dan ke atas. Fasa ini adalah masa ibubapa untuk memberikan sepenuh KEPERCAYAAN kepada anak-anak dengan memberi KEBEBASAN dalam membuat keputusan mereka sendiri. Ibubapa hanya perlu pantau, nasihatkan dengan diiringi doa agar setiap hala tuju yang diambil mereka adalah betul. Bermula pengembaraan kehidupan mereka yang sebenar di luar rumah. Insha’Allah dengan segala displin yang diasah sejak tahap ke-2 sebelum ini cukup menjadi benteng diri buat mereka. Ibubapa jangan penat untuk menasihati mereka, kerana mengikut kajian nasihat yang diucap sebanyak 200 kali terhadap anak-anak mampu membentuk tingkahlaku yang baik seperti yang ibubapa inginkan.

Curahkan Kasih Sayang dengan Bermain Bersama-sama Mereka

Tiada manusia dilahirkan tanpa titik permulaan. Sesungguhnya fasa yang terpenting dalam tumbesaran setiap anak-anak adalah pada fasa yang pertama mengikut didikan Rasulullah S.A.W seperti di atas. Tahap ini dianggap paling penting kerana ketika inilah asas @ foundation dalam kerohanian anak-anak yang sihat terbentuk.

Mengikut ujian tingkah laku, anak-anak yang diberi perhatian dan kasih sayang yang cukup akan membesar dengan penuh yakin dan lebih mudah mendengar kata. Sebaliknya bagi anak-anak yang kurang diberi perhatian, mereka mudah memberontak dengan melakukan perkara yang ditegah walaupun berulang kali ditegur. Mereka percaya itulah cara terbaik bagaimana untuk menarik perhatian anda semula.

Masa Kecil Mereka Takkan Berulang Buat Kali Kedua…

Dipetik kata-kata Prof Dr Muhaya dalam siaran langsung di radio IKIM.fm dalam segmen ‘Reset Minda Orang Yang Tenang’ baru-baru ini,
“Carilah aktiviti atau program yang memberi manfaat masa berkualiti bersama anak-anak. Program yang menekan seperti ikatan kekeluargaan ataupun ‘family bonding time’ adalah program terbaik dalam ‘membayar’ semula masa dan tenaga yang kita gunakan untuk mencari rezeki kepada anak-anak”.

Justeru itu, atas dasar keprihatinan dan kasih sayang terhadap anak-anak, pihak kami Excel Qhalif berbesar hati untuk menjemput para ibubapa ke Kelas ‘Trial’ Excel Qhalif Playgroup yang berkonsepkan Islamik bagi mengeratkan lagi hubungan anda sekeluarga. Anak-anak akan berpeluang bermain dan belajar bersama-sama rakan yang lain dengan kehadiran ibubapa mereka sendiri. Rebutlah peluang dengan menerapkan input positif pada minda mereka sementara mereka masih kecil ini, kerana masa kecil mereka takkan berulang buat kali kedua…

Sila semak tarikh dan lokasi program dengan klik banner di bawah. Terhad kepada 10 kanak-kanak sahaja. Jumpa nanti !

 

VIDEO TIP: Cara Tangani Anak Pemalu oleh Teacher Ayu


 

14 Responses to “4 Tahap Mendidik Anak Cara Rasulullah S.A.W”

  1. makasih atas informasinya.. mudah2 an dapat menjadi inspirasi untuk para orang tua dalam mendidik anak-anaknya

  2. Bagaimana pula cara guru/pendidik utk mendidik ank seawal 1 hingga 4 tahun. Adakan menggunakan kaedah yg sama..


  3. Faris says:

    Hadis2nya juga diperbanyak sob,, Muslim butuh kejelasan,, karena takut menyampaikan apa yang tidak disampaikan Rasulullah,, ini hal yang tidak boleh diremehkan.. Syukran.. :)

  4. Ya, guru juga perlu menggunakan kaedah yang sama.

  5. Bila baca cerita nie… saya terkejut gak… apa pun saya setuju dengan awak.

    .. post nih akan di share di fb.. thanks for this info..

  6. Awak … kiter selalu baca blog awak tau …. boleh kiter tau nama
    awak ? .. maaf tanya terbuka camnie … admire penulisan awak jer…
    :)

  7. Kawan saya email salinan artikel nie pada saya… katanya
    idea2 dalam blog awak memang menarik… saya dah bookmark ..

    terima kasih dan kalau boleh nak mintak izin share kat fb…

  8. Ajak anak anda berinteraksi dengan anda supaya anak anda bisa cepat belajar kosa kata baru. Untuk menunjang interaksi tersebut supaya tidak membosankan. Gunakan Boneka Muslim sebagai alat bantu. Jadikan interaksi lebih menyenangkan.

    Boneka Muslim adalah salah satu item APE (Alat Peraga Edukatif) untuk Taman Batita, PlayGroup, PAUD, dan TK.

  9. tips dan kupasan beserta pengukuhan dari surah n hadith yang mantap….sangat berguna…mohon utk share ya…doakan anak-anak bangsa Islam berjaya dunia akhirat..ameen

  10. saya copy paste awak punya isi kat blog saya,harap awak redha ye..nak share kat blog..saya letak link blog awak sekali kat situ..ok..tq.. :) entry yg sgt membantu…^^

  11. sangat bermanfaat untuk orang tua yang sedang fokus mendidik anaknya menjadi anak yang soleh .. saya bantu share ya.. trims…


Leave a Reply

*
= 3 + 3


Sertai Kelas Percubaan

Langgan Blog Kami Secara PERCUMA

Jika anda minat artikel dari blog ini, sila masukkan emel anda di bawah. Artikel-artikel terkini akan dihantar terus ke emel anda:

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Selepas itu, sila periksa emel anda (inbox@spam) dan klik link yang diberi untuk pengesahan. Terima kasih.

Excel Qhalif FB Fan Page

FB LIKE


Video Bulan Ini


Archives





bottom