6. Jadikan muzik sebahagian hidup anak anda – Kajian membuktikan, mendengar muzik akan meningkatkan daya ingatan, fokus, semangat dan pembelajaran. Muzik juga dapat membantu menghilangkan tekaan dan gangguan minda anak anda. Belajar sambil bermain merupakan antara teknik pendekatan yang terbaik di kalangan bayi sehingga mereka berumur 6 tahun. Selitkan unsur teladan, doa, pengiraan dan pengenalan huruf dalam lagu adalah penyumbang terbesar pertumbuhan intelek anak anda.

7.  Biarkan anak anda lihat anda lakukan perkara yang elok – Kanak-kanak merupakan peniru yang hebat. Jika mereka melihat anda membaca buku, menulis, menari atau melukis pastinya mereka akan perlahan-lahan meniru apa yang anda lakukan. Bagi mereka apa yang mama mereka lakukan adalah betul dan itulah cara terbaik bagi mereka turut merasai apa yang anda rasai.

8.  Hadkan waktu menonton TV mereka – Anak anda seharusnya tidak wajar menonton TV sebelum umur 2 tahun. Membiarkan mereka menonton TV terlalu banyak tanpa ada had dan pengawalan akan mempengaruhi daya pemikiran dan persepsi anak anda. Jika tidak dikawal, mereka akan menukar karton-karton di dalam TV seperti Spongebob menjadi model ikutan mereka dan bukan anda lagi. Ini sangat membahayakan!

9.  Berikan anak anda bermain permainan interaktif di komputer – Inilah antara cara yang terbaik untuk menarik minat anak anda untuk belajar tentang abjad, kiraan, muzik, iqra’,gambar dan sebagainya. Mereka akan mudah tertarik dengan pelbagai warna di skrin komputer apatah lagi jika ianya bergerak apabila disentuh. Ini juga antara konsep belajar sambil bermain yang anda boleh lakukan di rumah selain bermain bersama rakan di dalam kelas playgroup misalannya.

10. Berikan mereka makanan yang berkhasiat – Memberi makanan yang bernutrisi akan menjadikan anak anda seorang yang cerdik. Pemberian makanan yang berzat ini patut dititik beratkan bukan hanya ketika dalam kandungan tapi sehingga dewasa kelak. Bagi anak yang 9 tahun ke atas, berikan mereka makanan berprotein yang tinggi (telur,ikan,daging) untuk meningkatkan tahap fokus, kepekaan dan pemikiran mereka. Karbohidrat menyumbang kepada keperluan makanan minda anak anda untuk berfikir dengan cepat dan betul. Jadikan buah-buahan dan sayuran kawan rapat anak anda disamping ambilan vitamin, madu, kurma dan kismis merah/hitam.

Semoga perkongsian ini manfaat untuk tuan/puan. Salam hormat dari saya, Teacher Ayu 🙂

Pin It on Pinterest

Shares
Share This