Posts Tagged ‘intervensi awal’

Bermacam jenis mainan ibu bapa telah belikan supaya anak dapat mengisi masa dengan bermain. Tetapi, banyak ibu bapa yang runsing apabila anak cepat berasa bosan dengan permainannya. Tidak sampai 5 minit bermain, mereka dah mula berasa bosan. Apabila pergi ke kedai, anak mula meminta mainan baru dengan alasan sudah bosan dengan mainan di rumah.

Apabila diberi gajet, tidak pula anak cepat berasa bosan. Anak juga tidak akan menggangu ibu bapa membuat kerja lain dan ibu bapa mula berasa tenang. Tetapi, ibu bapa perlu ingat, gajet mampu memberi kesan buruk kepada tumbesaran daripada segi mental dan fizikal anak-anak.

Oleh itu, ibu bapa perlu cepat ambil tahu dan kenal pasti kenapa anak cepat berasa bosan dengan permainannya. Saya akan kongsikan lima sebab kenapa anak cepat berasa bosan dengan permainannya.

→ Read more

“Cakap nak susu. Nak susu.” – mama

“Nak susu.” – anak

Mungkin anda rasa seronok apabila anak anda mengulang apa yang anda katakan. Tetapi ibu bapa harus ingat bahawa menyuruh anak mengulang apa yang anda katakan tidak bermakna anak anda faham ayat atau perkataan tersebut. Anak juga tidak mampu menggunakan ayat yang disebut itu pada masa akan datang secara spontan. Anak hanya meniru apa yang anda katakan untuk mendapatkan barang yang dingini.

Untuk belajar perkataan baru, langkah pertama adalah untuk anak memahami perkataan tersebut. Apabila anak anda faham perkataan tersebut, mereka akan mampu menggunakannya di dalam konteks yang betul dengan sendirinya tanpa bantuan ibu bapa.

Apakah cara yang terbaik untuk membantu anak anda memahami perkataan baru dan membina kosa kota mereka?

Ada 5 rahsia yang akan saya kongsikan kepada ibu bapa untuk membantu anak anda.

→ Read more

Biasanya ibu ayah rujuk anak mereka kepada doktor dan terapis kerana masalah  perkembangan anak dalam berkomunikasi dan berdikari. Sebab dua perkara ini adalah antara isu yang ketara membuatkan mereka lain dari anak-anak lain. 

Tetapi, ada satu isu yang tidak hanya dialami oleh anak bekeperluan khas saja, tapi anak-anak tipikal juga sebahagiannya tak terlepas, iaitu tak lain tak bukan adalah masalah tingkah laku. Kadang-kala ada juga anak yang dirujuk pada doktor dan terapis, bukan kerana  masalah perkembangan seperti bertutur, masalah perkembangan motor atau masalah pembelajaran, tetapi semata-mata disebabkan masalah tingkah laku. 

“Eh, bukan zaman kita kecik-kecik dulu, ada jugak masanya buat perangai, kena marah dan rotan dengan mak ayah, tapi takde lah sampai nak kena bawak pergi jumpa doktor..”

→ Read more

Ramai yang bertanya pada saya, 

“Teacher, anak saya 3 tahun, boleh ke nak start ajar baca buku?”

“Anak saya 5 tahun tapi bila saya bacakan buku dia tak minat.”

Sebenarnya, anak-anak berumur 2;6 hingga 5 tahun menyukai buku cerita dengan pelbagai cara. Sesetengah anak mungkin akan meminta anda membacakan buku cerita kegemaran mereka dari muka surat awal hingga akhir. Manakala sesetengah anak mungkin hanya akan belek dan selak-selak muka surat sahaja. Ada anak yang akan cuba ‘membaca’ secara olok-olok ayat yang diingati dari skrip buku cerita, dan ada anak yang akan menunjuk dan melihat gambar yang menarik sahaja. Semua ini adalah cara yang positif untuk membaca buku cerita dengan anak. Biarkan anak kita ‘explore’ buku cerita tersebut dengan cara yang mereka suka. Aktiviti membaca buku bersama anak atau dikenal sebagai ‘Book Sharing’ ini adalah antara satu aktiviti yang baik untuk membantu anak yang lambat bercakap. Menurut kajian, aktiviti ‘Book Sharing’ ini dapat menambahkan kefahaman konsep dan kosa kata (vokab), membantu perkembangan kognitif anak dan juga merapatkan lagi hubungan ibu bapa dan anak. 

Jadi, macam mana nak pilih buku yang sesuai untuk ‘interactive book sharing’ ni? Saya tuliskan beberapa tips pemilihan buku di bawah, ibu bapa boleh gunakan ‘guideline’ ini untuk membeli buku cerita anak.

→ Read more

Hari ini saya nak share tentang satu lagi aktiviti mudah yang ibu bapa boleh buat bersama anak di rumah untuk ajar anak bercakap. Kebanyakan anak sangat gemar bermain dengan lego. Ada anak yang akan main susun-susun lego, ada anak yang akan buat robot, ada anak yang hanya belek-belek sahaja lego tersebut.  

→ Read more