Posts Tagged ‘anak lambat bercakap’

Saya yakin kebanyakan ibu bapa yang bertanyakan soalan ini sudah pun melakukan bacaan di internet atau buku, menonton video-video berkaitan di youtube, atau mungkin sudah pun bertanyakan soalan yang sama pada mana-mana professional yang lain sama ada doktor pediatrik, psikologis, atau terapis lain.

Walaupun begitu, saya faham mengapa ibu bapa masih mengajukan soalan berkenaan, dan tidak ada salahnya bagi ibu bapa untuk sentiasa mengkaji dan mendapatkan pandangan lain (second opinion) daripada para professional, malah saya memuji ibu bapa yang selalu  berusaha untuk memahami autism dengan lebih mendalam.

Walau bagaimanapun, bagi saya ini adalah soalan killer. Kerana soalan ini diajukan dengan seribu satu pengharapan untuk mendapatkan jawapan yang lebih positif. Dan setiap kali ditanya, saya akan sentiasa memberikan jawapan klise; → Read more

Saya yakin kebanyakan ibu bapa yang bertanyakan soalan ini sudah pun melakukan bacaan di internet atau buku, menonton video-video berkaitan di youtube, atau mungkin sudah pun bertanyakan soalan yang sama pada mana-mana professional yang lain sama ada doktor pediatrik, psikologis, atau terapis lain.

Walaupun begitu, saya faham mengapa ibu bapa masih mengajukan soalan berkenaan, dan tidak ada salahnya bagi ibu bapa untuk sentiasa mengkaji dan mendapatkan pandangan lain (second opinion) daripada para professional, malah saya memuji ibu bapa yang selalu  berusaha untuk memahami autism dengan lebih mendalam.

Walau bagaimanapun, bagi saya ini adalah soalan killer. Kerana soalan ini diajukan dengan seribu satu pengharapan untuk mendapatkan jawapan yang lebih positif. Dan setiap kali ditanya, saya akan sentiasa memberikan jawapan klise; → Read more

Bermacam jenis mainan ibu bapa telah belikan supaya anak dapat mengisi masa dengan bermain. Tetapi, banyak ibu bapa yang runsing apabila anak cepat berasa bosan dengan permainannya. Tidak sampai 5 minit bermain, mereka dah mula berasa bosan. Apabila pergi ke kedai, anak mula meminta mainan baru dengan alasan sudah bosan dengan mainan di rumah.

Apabila diberi gajet, tidak pula anak cepat berasa bosan. Anak juga tidak akan menggangu ibu bapa membuat kerja lain dan ibu bapa mula berasa tenang. Tetapi, ibu bapa perlu ingat, gajet mampu memberi kesan buruk kepada tumbesaran daripada segi mental dan fizikal anak-anak.

Oleh itu, ibu bapa perlu cepat ambil tahu dan kenal pasti kenapa anak cepat berasa bosan dengan permainannya. Saya akan kongsikan lima sebab kenapa anak cepat berasa bosan dengan permainannya.

→ Read more

“Cakap nak susu. Nak susu.” – mama

“Nak susu.” – anak

Mungkin anda rasa seronok apabila anak anda mengulang apa yang anda katakan. Tetapi ibu bapa harus ingat bahawa menyuruh anak mengulang apa yang anda katakan tidak bermakna anak anda faham ayat atau perkataan tersebut. Anak juga tidak mampu menggunakan ayat yang disebut itu pada masa akan datang secara spontan. Anak hanya meniru apa yang anda katakan untuk mendapatkan barang yang dingini.

Untuk belajar perkataan baru, langkah pertama adalah untuk anak memahami perkataan tersebut. Apabila anak anda faham perkataan tersebut, mereka akan mampu menggunakannya di dalam konteks yang betul dengan sendirinya tanpa bantuan ibu bapa.

Apakah cara yang terbaik untuk membantu anak anda memahami perkataan baru dan membina kosa kota mereka?

Ada 5 rahsia yang akan saya kongsikan kepada ibu bapa untuk membantu anak anda.

→ Read more

Biasanya ibu ayah rujuk anak mereka kepada doktor dan terapis kerana masalah  perkembangan anak dalam berkomunikasi dan berdikari. Sebab dua perkara ini adalah antara isu yang ketara membuatkan mereka lain dari anak-anak lain. 

Tetapi, ada satu isu yang tidak hanya dialami oleh anak bekeperluan khas saja, tapi anak-anak tipikal juga sebahagiannya tak terlepas, iaitu tak lain tak bukan adalah masalah tingkah laku. Kadang-kala ada juga anak yang dirujuk pada doktor dan terapis, bukan kerana  masalah perkembangan seperti bertutur, masalah perkembangan motor atau masalah pembelajaran, tetapi semata-mata disebabkan masalah tingkah laku. 

“Eh, bukan zaman kita kecik-kecik dulu, ada jugak masanya buat perangai, kena marah dan rotan dengan mak ayah, tapi takde lah sampai nak kena bawak pergi jumpa doktor..”

→ Read more

open

KAMI TETAP BEROPERASI.
Excel Qhalif adalah pusat rehablitasi dan intervensi untuk anak-anak berkeperluan khas. Maka kami beroperasi walaupun dalam tempoh PKPD. Sekiranya ada sebarang pertanyaan, Tuan / Puan boleh hubungi kami ditalian 013-361 9918 atau klik bawah untuk Whatsapp kami.